ΜΟΥΣΕΙΑ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΔΙΟΥ

Το Μουσείο της Ελιάς και του Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη έχει ως κύριο σκοπό να αναδείξει τον πολιτισμό και την τεχνολογία της ελιάς και της ελαιοπαραγωγής, που συνδέεται άρρηκτα με την ελληνική, και γενικότερα τη μεσογειακή ταυτότητα. Είναι μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα και βρίσκεται στην καρδιά της Λακωνίας, μιας από τις κύριες ελαιοπαραγωγούς περιοχές της χώρας μας.

Η ιδιότητα του λαδιού να καλύπτει ποικίλες και διαφορετικού χαρακτήρα ανάγκες, το κατέστησε ως ένα από τα πλέον σημαντικά αγροτικά προϊόντα, με καθοριστικό ρόλο στην οικονομία κάθε ιστορικής περιόδου.

Η θέση της ελιάς και του λαδιού στη διατροφή παρουσιάζεται σε ξεχωριστή ενότητα. Μία σειρά άλλων ξεχασμένων πια χρήσεων του λαδιού αποκαλύπτεται επίσης μέσα από πινακίδες και εκθέματα (φωτισμός, φροντίδα του σώματος, καλλωπισμός). Η σημασία της ελιάς και του λαδιού στη ζωή των Ελλήνων αποκαλύπτεται ανάγλυφα μέσα από τους πολλούς συμβολισμούς, τους τρόπους λατρείας και τα λαϊκά δρώμενα, ήδη από την προϊστορική περίοδο ως τις μέρες μας. Τα ελάχιστα δείγματα αρχαίας και σύγχρονης τέχνης που περιέχονται στο Μουσείο καταδεικνύουν ότι η ελιά υπήρξε μια συνεχής πηγή έμπνευσης για τους Έλληνες καλλιτέχνες.

Πληροφορίες

Ώρες Λειτουργίας:

10:00-18:00 (1 Μαρτίου – 15 Οκτωβρίου), 10:00-17:00 (16 Οκτωβρίου – 28 Φεβρουαρίου)

Εισητήριο:

Κανονικό 2€, Μειωμένο 1€

Όθωνος-Αμαλίας 129, 23100 Σπάρτη

Τηλέφωνο:

+30 27310 89315

Fax:

+30 27310 89325

Web:

www.oliveoilmuseums.gr

Ημέρες Ελεύθερης Εισόδου

18 Μαΐου (Διεθνής ημέρα μουσείων), 5 Ιουνίου (Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος), τελευταίο Σ/Κ Σεπτεμβρίου (Ευρωπαϊκές ημέρες πολιτιστικής κληρονομιάς).

Κλειστό

Κάθε Τρίτη. 1η Ιανουαρίου, Μ. Παρασκευή (μέχρι 12.00), Κυριακή του Πάσχα, 1η Μαΐου, 15 Αυγούστου, 26 Νοεμβρίου (εορτή πολιούχου Οσίου Νίκωνος), 25-26 Δεκεμβρίου.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ

Η πρώτη αρχαιολογική συλλογή ιδρύθηκε στη Σπάρτη, το 1833,από τον Γερμανό αρχαιολόγο Ludwig Ross και στεγάστηκε στην εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα. Σύντομα όμως καταστράφηκε από πυρκαγιά και δημιουργήθηκε εκ νέου το 1872 από τον Έφορο Αρχαιοτήτων Παναγιώτη Σταματάκη, ο οποίος περισυνέλλεξε 288 αρχαία αντικείμενα, που αποτέλεσαν τον πυρήνα των ευρημάτων του λίγο αργότερα οικοδομηθέντος μουσείου.

Ο πλούτος των ευρημάτων, καθώς και η αγάπη τους για την ιστορία της περιοχής τους, οδήγησε μια ομάδα φιλάρχαιων Σπαρτιατών στην ίδρυση του «Συλλόγου Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης – Παναγιώτης Σταματάκης», το 1997, τιμώντας έτσι τον ιδρυτή του Μουσείου Σπάρτης και παράλληλα έναν εκ των πρωτοπόρων της ελληνικής αρχαιολογίας στο σύνολο της.

Πληροφορίες

Ώρες Λειτουργίας:

8:00 – 15:00

Εισητήριο:

Ολόκληρο 2 €, Μειωμένο 1 €

Σπάρτη

Τηλέφωνο:

+30 27310 21516

Ημέρες Ελεύθερης Εισόδου

6 Μαρτίου – Μνήμη Μελίνας Μερκούρη 5 Ιουνίου – Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 18 Απριλίου – Διεθνής Ημέρα Μνημείων 18 Μαΐου – Διεθνής Ημέρα Μουσείων Tο τελευταίο Σαββατοκύριακο Σεπτεμβρίου κάθε έτους (Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς) Οι Κυριακές κατά το διάστημα από 1 Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου Οι επίσημες αργίες του Κράτους Η πρώτη Κυριακή κάθε μήνα, πλην των μηνών Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου (όταν η πρώτη Κυριακή είναι αργία, ως ημέρα εισόδου καθορίζεται η δεύτερη Κυριακή.) 27 Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια ημέρα τουρισμού

Κλειστά

Κάθε Δευτέρα 1η Ιανουαρίου, Μ. Παρασκευή (μέχρι 12.00΄), Κυριακή του Πάσχα, 1η Μαΐου, 15 Αυγούστου, 26 Νοεμβρίου (εορτή πολιούχου Οσίου Νίκωνος), 25-26 Δεκεμβρίου

ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Το 1991, με πρωτοβουλία και αποκλειστικές ενέργειες του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη κ.κ. Ευσταθίου, ιδρύθηκε στη Σπάρτη, έδρα της Ι. Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης, το Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης.

Στις συλλογές τού Μουσείου Εκκλησιαστικής τέχνης υπάρχουν σημαντικές εικόνες πέντε αιώνων, ιερά σκεύη, άμφια καθώς και μία αξιόλογη σειρά χειρογράφων, που προέρχονται από τις Μονές της περιοχής. Πυρήνα των συλλογών του Μουσείου και αφορμή της ιδρύσεως του αποτέλεσε, βέβαια, η συλλογή εικόνων την οποία ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης βρήκε λησμονημένη στην Ι, Μονή των Άγίων Τεσσαράκοντα.

Πληροφορίες

Ώρες Λειτουργίας:

8:00 – 15:00

Λυσσάνδρου 5, Σπάρτη

Τηλέφωνο:

+30 27310 26580

Fax:

+30 27310 26581

Web:

www.immspartis.gr

Mail:

info@immspartis.gr

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΥΣΤΡΑ

Tο Μουσείο του Αρχαιολογικού χώρου του Μυστρά στεγάζεται στο διώροφο κτήριο της δυτικής πτέρυγας της βόρειας αυλής της Μητρόπολης (ναός Αγ. Δημητρίου Μυστρά).

Το πρώτο άτυπο μουσείο στην ανατολική πτέρυγα του μητροπολιτικού συγκροτήματος ιδρύθηκε από τον Γάλλο βυζαντινολόγο Gabriel Millet στα τέλη του 19ου αιώνα. Εκεί τοποθετήθηκαν γλυπτά αρχιτεκτονικά μέλη από τους ναούς του Μυστρά, ενώ στις αρχές του 20ου αιώνα η συλλογή εμπλουτίστηκε, με τη συμβολή του μητροπολίτη Σπάρτης Θεόκλητου Μινόπουλου.

Το Μουσείο του Μυστρά ιδρύθηκε επίσημα το 1952, όταν επιμελητής αρχαιοτήτων ήταν ο Νικόλαος Δρανδάκης, οπότε η συλλογή μεταφέρθηκε στη δυτική πτέρυγα του μητροπολιτικού συγκροτήματος.

Πληροφορίες

Ώρες Λειτουργίας:

8:00 – 15:00 (Χειμερινό)

Εισητήριο:

Κανονικό 5€, Μειωμένο 3€ (Ενιαία Είσοδος με Αρχαιολογικό Χώρο Μυστρά)

Μυστράς

Τηλέφωνο:

+30 27310 83377

Κλειστό

1η Ιανουαρίου, 25 Μαρτίου, Μ. Παρασκευή (μέχρι 12.00΄), Κυριακή του Πάσχα, 1η Μαΐου, 15 Αυγούστου, 25-26 Δεκεμβρίου

ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΝΕΟΤΕΡΗΣ ΣΠΑΡΤΗΣ

Δημιουργήθηκε από το Δήμο Σπάρτης και την Πνευματική Εστία Σπάρτης και φιλοξενείται στο νεοκλασικό κτίριο της Πνευματικής Εστίας της πόλης, που βρίσκεται στην συμβολή των οδών Λυκούργου και Χαμαρέτου.

Το Μουσείο Νεότερης Σπάρτης αποτελεί θεματοφύλακα πολιτιστικών αγαθών, εξετάζει το παρελθόν για να φωτίσει το παρόν και να ανιχνεύσει το μέλλον της πόλης.

Δημιουργήθηκε με σκοπό να καταγράφει οτιδήποτε σχετίζεται με την πόλη και να πληροφορεί κάθε νέα γενιά Σπαρτιατών, πώς δημιουργήθηκε κι εξελίχθηκε η Λακωνική πρωτεύουσα με την πανάρχαια ιστορία, σ’ ένα σύγχρονο αστικό κέντρο της Πελοποννήσου.

Πληροφορίες

Ώρες Λειτουργίας:

Τετάρτες (17:00-20:00) & Κυριακές (11:00-14:00)

Λυκούργου & Χαμαρέτου, Σπάρτη

Τηλέφωνο:

+30 27310 26343

ΜΑΝΟΥΣΑΚΕΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΛΑΪΚΟΥ ΒΙΟΥ

Το Μανουσάκειο, Μουσείο Αστικού και Λαϊκού Βίου αποτελεί δωρεά του αειμνήστου Λεωνίδα Μελετίου Μανουσάκη, ο οποίος το 1996 δώρισε στο Δήμο Σπάρτης την οικία του μαζί με την οικοσκευή, το ρουχισμό, το φωτογραφικό αρχείο, το οθωμανικό λάβαρο κ.α. Στεγάζεται στο διώροφο νεοκλασσικίζον οίκημα των αρχών του 20ού αιώνα επί της οδού Ανανίου 13 στη Σπάρτη.
Το Μουσείο έχει θέμα «Αστικός και Λαϊκός Βίος στη Σπάρτη τον 20ό αιώνα» και πληροί όλες τις σύγχρονες μουσειολογικές προδιαγραφές.

Περιλαμβάνει έπιπλα, ενδυμασίες, κεντήματα, υαλικά και πλούσιο φωτογραφικό υλικό της εποχής αυτής. Σημαντική θέση στην έκθεση καταλαμβάνει το οθωμανικό λάβαρο το οποίο έφερε από το Λέσβο το 1912 μετά από την απελευθέρωση του νησιού από τους Οθωμανούς, ο Σπαρτιάτης ταγματάρχης Αλέξανδρος Μανουσάκης (θείος του δωρητή).

ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ ΜΥΣΤΡΑ

Το Μουσείο Φωτογραφικών Μηχανών – Τάκη Αϊβαλή εγκαινιάστηκε το Μάρτιο του 2013. Αποτελεί το όνειρο μιας ζωής και το επιστέγασμα των προσπαθειών του Τάκη και της Αναστασίας Αϊβαλή. Αποτελεί τη μεγαλύτερη παγκοσμίως ιδιωτική συλλογή φωτογραφικών μηχανών.

Πληροφορίες

Ώρες Λειτουργίας:

10:15-13:45, Δευτέρα ως Παρασκευή

Μυστράς

Τηλέφωνο:

+30 27310 81085, +30 27310 28166, +30 6972 081737

Ξεναγήσεις κι επισκέψεις γκρουπ κατόπιν συνεννόησης. Με πρωτοβουλία της Λέσχης Φωτογραφίας Σπάρτης, ομάδα μελών της και εθελοντών αναλαμβάνει – σε συνεργασία με το Δήμο Σπάρτης – τη λειτουργία και ξενάγηση του Μουσείου Φωτογραφικών Μηχανών στο Μυστρά, κατά τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο, ως ακολούθως: * Επισκέψεις κοινού: κάθε Σάββατο και Κυριακή από τις 11:00 π.μ. έως τις 3:00 μ.μ. * Επισκέψεις σχολείων, συλλόγων και γκρουπ: κάθε Δευτέρα και Τετάρτη, έπειτα από συνεννόηση με: – τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της Λέσχης Φωτογραφίας Σπάρτης κ. Γιάννη Γκλέκα στο τηλ. 6937415187 και – τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Μυστρά κ. Δημήτρη Σκρουμπέλο στο τηλ. 6972081737.

ΒΟΤΑΝΙΚΟ ΚΑΙ ΓΕΩΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΑΫΓΕΤΟΥ

Η Αναπτυξιακή Εταιρεία Πάρνωνα-Ταϋγέτου αλλά και ο Δήμος Σπάρτης δημιούργησαν ένα μικρό μουσείο στο χωριό της Αναβρυτής,. Το μουσείο στεγάζεται στις αίθουσες του παλιού δημοτικού σχολείου του χωριού. Περιλαμβάνει ενδιαφέρουσα συλλογή βοτανικής, η οποία αποτελείται από πίνακες με εποπτικό υλικό, σκίτσα και φωτογραφίες για τις ζώνες βλάστησης του Ταϋγέτου και για τα ενδημικά και σπάνια είδη φυτών που συναντάμε σ’ αυτον. Αποτελεί ένα σημαντικό χώρο ενημέρωσης για όσους θέλουν να γνωρίσουν ουσιαστικά την περιοχή.

Πληροφορίες

Ώρες Λειτουργίας:

Επίσκεψη κατόπιν συνεννόησης.

Τηλέφωνο:

+30 27310 22226